Top 3 reistips Cambodja

Cambodja is een bijzonder land. Achter de prachtige tempels en de gastvrije bevolking schuilt namelijk een uiterst verdrietig verleden. Tijdens je rondreis door Cambodja zal dit ongetwijfeld een indrukwekkende ervaring achterlaten. Aan de andere kant zal je ook de schoonheid van Cambodja zien; de kleine dorpjes, vriendelijke bevolking, magische tempels en prachtige natuur. En het fijne is dat Cambodja, nog niet, zoals Thailand overspoelt is door toerisme! Lees hier meer over hoe je de ultieme reisroute kunt samenstellen voor Cambodja.

#1 Phnom Penh

Phnom Penh staat symbool voor het bloedige verleden van Cambodja achtergelaten door de Rode Khmer. In de buurt van de hoofdstad vind je namelijk het grootste en bekendste killingfield van heel Cambodja, genaamd Choeung ek. Maar liefst ¼ van de Cambodjaanse bevolking is hier gedood. De killingsfields zijn zeker een bezoekje waard en zal ongetwijfeld indruk op je maken. Je kunt er een Nederlandse audiotour volgen, hierdoor krijg je een goed beeld van de vreselijke dingen die hier gebeurd zijn. Je ziet onder andere tientallen massagraven waar honderden onschuldige burgers gedood zijn, er liggen zoveel mensen begraven dat er dagelijks nog botten en tanden aan de oppervlakte komen als het geregend heeft. Aan het eind van deze tour raad ik je dan ook aan om niet te veel meer te plannen en even bij te komen van van deze indrukwekkende dag…

Als aanvulling op de killingfields kun je ook nog het Tuol Sleng Genocide museum bezoeken, dit was de gevangenis waar de slachtoffers verbleven voordat ze naar de killingsfields werden gebracht. Ook een interessante en uiterst verdrietige plek, je kunt zien dat de mensen in veel te kleine cellen gevangen zaten. Vreselijk om te zien dat al die mensen op een vreselijke manier zijn gedood en dat er maar zeven overlevenden waren van de miljoenen gedode mensen. 

Uiteraard zijn deze plekken toeristische attracties geworden, maar naar mijn mening is het belangrijk ze te bezoeken tijdens je rondreis. Ten eerste om het verleden van Cambodja te leren kennen, maar ook om het land en de vriendelijke bevolking beter te begrijpen en te respecteren. 

#2 Siem Riep

Vanuit Phnom Penh kun je gemakkelijk met de bus richting Siem Riep, hier vind de Ankor Watt tempels. De busreis gaat door de bijzondere binnenlanden van Cambodja. De snelweg bestaat uit een hobbelige zandweg met aan de zijkanten allerlei verschillende soorten boerderijtjes op palen. Achter deze boerderijtjes liggen lange uitgestrekte velden met af en toe een hooibaal of een aantal koeien. Het is dan ook de moeite waard om lekker naar buiten te staren tijdens deze 6 uur durende trip. 

Ankor Watt is voor velen het hoogtepunt van Cambodja. Ondanks dat de entreeprijzen behoorlijk hoog zijn voor Cambodjaanse begrippen (rond de 20 dollar) is het wel zeker een hoogtepunt. Één tip is wel om in de ochtend te gaan aangezien het ‘s middags ontzettend warm kan worden en het niet zo prettig is om badend in het zweet langs de tempels te slenteren. Je kunt je door een tuk tuk laten rondrijden langs de 5 tempels, de eerste en bekendste tempel is de Ankor Watt tempel. Daarna kom je langs nog drie andere prachtige tempels en eindig je bij de met bomen begroeide tempel. Geweldig om te zien hoe de mega grote wortels van de bomen over de tempels zijn heen gegroeid. Ondanks dat je daar de nodige toeristen met alle nationaliteiten die er bestaan tegen zult komen is het zeer de moeite waard!!

3# Battambang 

Battambang is een plek die je zeker niet mag missen in Cambodja. De ‘bekende’ bamboe trein is hier wel echt het hoogtepunt. Ik zal even uitleggen wat hier zo bijzonder aan is. De bamboetrein is eigenlijk alleen een bamboe vlot met twee paar wielen op een rails. Op het vlot wordt een soort aanhangmotor geplaatst en dan kun je een stukje rijden naar een klein dorpje en weer terug. Het voelt als een soort van achtbaan, maar dan op de grond. Het gaat knetterhard en de rails is hobbelig en bobbelig. Het grappige is dat er maar één rails is, dus als er een ander bamboe treintje van de andere kant komt, dan wordt het treintje met de minste passagiers afgebroken en achter het andere bamboe treintje weer in elkaar gezet. Het treintje rijdt je naar een klein dorpje, hier zijn allemaal schattige kindjes die sieraden maken van bladeren, en daarna weer terug. Het is echt super grappig om mee te maken!

Close
Social Globe © Copyright 2023. All rights reserved.
Close